Rama u mreži raspuklina

 Rasjedi (raspukline) su najočitiji strukturni oblici litosfere u ramskom kraju. Ovdje su se rasjedi  „umrežili“  i dijelom oblikovali konkavne i konveksne reljefne oblike. Rasjedanje nam govori o nemiru litosfere tijekom starije ali i mlađe geološke prošlosti. A oni koji traže mir i više od toga, danas je za njih ovo nezaobilazno područje. Ako želite kušati led i rashladiti se usred ljetne žege na otvorenom, posjetiti prekrasan vidik na kojem vam puls ubrzano raste, biti na mjestu gdje seizmografi, često, bilježe lagano podrhtavanje tla ( i mi smo osjetili !!!!!!), vidjeti snagu prirode, osjetiti ljepotu života… onda je to najbolje učiniti  između dvaju markantnih rasjeda. Zapadni rasjed je „dom“ jame Ledenice ili Propale, a istočni rasjed je Plemina i Pasja stijena ( gotovo okomita litica) a između njih raznolika biološka transverzala. Rasjedi i navedeni toponimi smješteni su u južnoj polovini općine Prozor-Rama, između Vran, B(l)aćina i Ljubuše planine u okviru Kupreško – ljubuške tektonske jedinice i strukturne jedinice Ljubuše. Zapadni rasjed povezuje Klanac s rasjedom Vran – Doljani (sjever – jug) a istočni Pasju stijenu i Krstac s, navedenim, rasjedom Vran – Doljani (sjever- jug). Rasjedi su, glavninom, nastajali tijekom epohe miocena (23 – 5 mil. god.) s aktivnošću koja ni do danas nije prestala. Do rasjeda i biološke transverzale može se doći iz općine Prozor – Rama preko Orašca prema Tomislavgradu, Jablanici ili Posušju i obratno u svim varijantama. Rasjedi nam pokazuju djelovanje unutarnjih sila i procesa s golemim spuštenim ili izdignutim dijelovima litosfere. Mi smo za početak našeg puta odabrali zapadni, normalni, rasjed i posjetu jami Ledenici koja, vjerojatno, funkcionira i kao intermitentno vrelo ili mukavica (veoma rijetko!!!). Kraj je sedmog mjeseca. Do Ledenice smo došli kroz gustu crnogoricu i uz relativno visoki nagib padina odnosno preko dijela zapadnog rasjeda.

Jama Ledenica ili Propala s cjelogodišnjim ledom i ljetnom temperaturnom inverzijom. Prirodno ohlađena voda i zrak dobro su nam došli!

Ledenica je oblikovana unutarnjim i modelirana vanjskim silama u jurskom vapnencu nastalom prije više od 150 mil. god.

Propala je oblikovana u debelo uslojenom jurskom vapnencu i smještena na nadmorskoj visini od oko 1470 m.

Lijep pogled iz „zelenog mora“ i Ledenice prema Idovcu i Raduši

Poslije kušanja ledene vode u ugodno rashlađenoj okolici, ostavljamo Ledenicu i njene biološke stanare i idemo na istok

Vrbica ili Potočnjak raste na vlažnom staništu uz zapadni rasjed

Mirišljive i slatke jagode pratile su nas na putu prema istočnom rasjedu, na biološkoj transverzali

U podini  zapadnog rasjeda, okruženo bukovom šumom i crnogoricom, na nadmorskoj visini oko 1400 m, ugodno nas je iznenadila veća količina vode – ponikvasto jezerce s visokim stupnjem eutrofikacije

Nastavljamo put preko Zavranja(1683m n.v.) i Porišice (1665m n.v.)  do istočnog rasjeda

Porišica, dio biološke transverzale, je bogata Srčanikom

Lilium maratgon L. (turška lilija,turban ljiljan)

Čuvarkuća na Porišici

Prirodna ljekarna

Gdje god da se okrenete vidite raznolikost života…

…na Porišici i okolici

Preko ponikava i  udolina do istočnog rasjeda

Istočni, normalni, rasjed Pasja – Plemina stijena viđen iz Gornjih Višnjana (JJI)

Rijetko viđen, nezaboravan i stravičan pogled s najvišeg vrha (gotovo okomice) Pasje stijene (1689m n.v.) prema istoku, na potok  Šerovinu, vrhove Vranice i Zec planine

Rasjed Pasja stijena, viđen izbliza, …

…od čije visine i strmine zastaje dah a puls ubrzava

Na dijelu Plemine stijene…tko ima hrabrosti stati na vrh, taj se ničega ne boji!!!

Opasno stajalište na jednoj od „glavica“ Plemine stijene, čije je okomito podnožje oko 300m niže. Budite oprezni!!!!!!!!!!!!!!

Pećina „umetnuta“  na rasjednoj plohi…teško je doći do nje osim alpinistima

Nemilosrdni pokreti tektonskih ploča…Rasjed Plemina stijena

B(l)aćina planina s masivima Prenjom i Čvrsnicom u pozadini

Veličanstven izgled,  dijelom rasjednog, kanjona rijeke Volujak. Kanjonske strane, mjestimice su duboke i do 500m. To je jedinstvena prirodna ljepota.

Izvanredno lijepo izgledaju Sierra Čvrsnica i Prenj

Bitovnja planina, magmatsko – metamorfni kompleks na dodiru sa sedimentim karbonatnim planinama (Bjelašnica…) (oko 400 – 10 mil. god.)

Neotektonska gorska visoravan Draševo, kao na dlanu (Raduša planina)

Pogled s Pekea na, SZ, krov Rame – Idovac

Sama pomisao na rasjedne pokrete i nastanak raspuklina u litosferi je zastrašujuća. P osljedica tektonskih pokreta i nastanka raspuklina ima i svoju privlačnu, ramsku, stranu. Vidjeti moć prirode, osjetiti lagani potres, život na svakom koraku, prekrasne vidike, upoznati uži i širi zavičaj, osipanje kamenja niz liticu, glasanje životinja, pjev ptica… I to sve u miru. Tako blizu a tako daleko!!!

Podijeli ovaj članak!

Izrada i održavanje: Tehnopuls