Učenici Srednje škole Prozor organizirali akciju pošumljavanja (FOTO i VIDEO)

Svjedoci smo da je proteklih godina izvršena sustavna devastacija mnogih naših šuma djelovanjem neodgovornih i pohlepnih pojedinaca te nebrigom nekih šumara i njihovih poduzeća, ali i čak u suradnji s njima. Kako bi pokazali da ima i onih kojima je stalo do očuvanja naših prirodnih bogatstava, te ukazali na ogroman značaj šuma, proteklog je vikenda na lokalitetu šume Grkašnice izvršena akcija pošumljavanja u organizaciji članova Eko-sekcije Srednje škole Prozor, a povodom Dana planeta Zemlje.

Šume su najsloženiji ekološki sustav na Zemlji. Po mnogim svojim značajkama šume su i najvažnije za održavanje života. Tako su šume čuvari raznovsnog biljnog i životinjskog svijeta u njima, čuvaju tlo od erozije, ublažavaju vjetrove, a što je možda i najvažnije glavni su proizvođači kisika.

Za akciju treba zahvaliti šumariji koja je omogućila sadnice, te općini Prozor-Rama za izdavanje novčanih sredstava. Tom je prilikom zasađeno 2000 sadnica smreke. Broj zasađenih sadnica nije velik, obzirom na prostor koji bi trebalo pošumiti, ali nam takav čin može poslužiti kao motiv da nekad u budućnosti budu izvršene i akcije pošumljavanja većih razmjera.

Budući da su šume veoma bitne za zdravlje i život ljudi i životinja, a predstavljaju i naše nacionalno blago, onda je zasaditi stablo jedno od naljepših i najplemenitijih djela. Osim toga, stablo koje zasadimo u budućnosti će biti i svjedok da smo tu nekad živjeli.

Pod vodstvom profesora geografije Mire Pavličevića, u akciji su sudjelovali učenici: Toni, Tomislav, Katarina, Mato, Ivan, Lucijana, Ivana, Monika, Tomislav, Josipa i studentica ekologije Jelena.

Pobrojani učenici su autori teksta i fotografija. Recimo i to da je ova akcija rezultat njihove samostalne inicijative.

VIDEO: POŠUMLJAVANJE NA GREDI

*Preuzeto sa www.prometej.ba

Podijeli ovaj članak!

Izrada i održavanje: Tehnopuls