Svjetski dan meteorologije – Meteorološka grupa „Meteorama“

Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujak 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 188 članica. Temeljni program WMO-a je služba Svjetskoga meteorološkog bdjenja (World Weather Watch, kratica WWW).

Trend zatopljenja nastavlja se i dalje što potvrđuje činjenica da je 2017. godina jedna od tri najtoplije godine od početka meteoroloških mjerenja. Emisije stakleničkih plinova nastavljaju se povećavati, a temperature u nižim slojevima atmosfere i oceana rastu. Dugoročne klimatske promjene, nastale kao rezultat emisije stakleničkih plinova vode našu planetu ka toplijoj budućnosti, s još ekstremnijim hidrometeorološkim događajima. Sve to, ali opće zanimanje za vrijeme i klimu, potakli su profesore i učenike da pokušaju na praktičan način sve to spoznati svojim radom i postavljanjem meteorološke školske stanice pri Srednjoj školi u Prozoru.

Instrumentalna mjerenja u općini Prozor-Rama postojala su s prekidima u tridesetogodišnjem razdoblju od 1931.-1960. godine(Izvor:Ljubo Mihić,1973, 1985.) i to na dvije lokacije-mjerne stanice: Prozor-750 mnv. i Makljen-1123mnv. Dio meteorološko-klimatskih elemenata mjeren je i do 1979.godine. (Lj.Mihić,1973,1985.).

Nakon incijative i razrade koncepcije, 2005. godine u Srednjoj školi Prozor oko instalacije meteorološke kućice s meteorološkom stanicom – inicijativa je prerasla u djelo 2008. godine kada je napravljena meteorološka kućica i nabavljeni mjerni instrumenti.

Treba istaknuti da je ovo školska meteorološka stanica koja daje vjerodostojne podatke i namijenjeni su i koriste se u okviru Ekološke sekcije s meteorologijom ( a podatci mogu biti namjenjeni i drugima zainteresiranima).

Za izradu i realizaciju zaduženi su učenici 2. i 3. razreda raspoređeni u dvije grupe od po četiri učenika uz stručnu i tehničku podršku prof. Mire Pavličevića i prof. Bojana Marića. Redovne i svježe informacije o vremenu dostupne su na internetskoj stranici SŠ Prozor kroz dva izvješća.

Podijeli ovaj članak!

Izrada i održavanje: Tehnopuls