Predstavljamo: Zanimanje krojač u Srednjoj školi Prozor

Srednja škola Prozor nudi obrazovanje za brojna zanimanja. Ranije smo pisali o nekim strojarskim i ugostiteljskim zanimanjima, no, tu je još jedno zanimljivo zanimanje. Riječ je o krojačkom zanimanju. Već više od 10 godina u Srednjoj školi Prozor obrazuju se učenici za ovu zanimanje. Svoju stručnu praksu obavljaju u prostorijama škole koju vodi prof. Dragica Lovirć i majstorica Ružica Drinovac.

Krojačice svoju kreativnost pokazuju pripremajući odjeću za sebe ali i druge. Najbolje krojačke kreacije pokazuju na prigodnoj reviji u sklopu učeničkog zabavnog programa u povodu Valentinova.

Za zanimanje krojač učenici se obrazuju kroz tri nastavne godine. Tijekom obrazovanja proučavaju opće obrazovne predmete i stručne kroz teorijsku i praktičnu nastavu. Krojači u Srednjoj školi Prozor imaju prednost što i teorijski i praktični dio nastave provode u prostorijama škole te ne moraju tražiti radnju za obvljanje stručne prakse.

Krojači izrađuju odjeću prema prethodno kreiranom modelu. Obavljaju konstrukcijsku pripremu, kroje prema šabloni, šivaju i dorađuju odjeću. Završni proizvodi krojača jesu odjevni predmeti, posteljina, trikotaža, stolnjaci i sl. Krojači mogu raditi u industrijskim postrojenjima ili u obrtničkim radionicama. Krojači zaposleni u industriji izrađuju odjeću za široko tržište. Oni su često specijalizirani za pojedinu radnu operaciju ili skupinu radnih operacija. Krojači u obrtničkim radionicama rade za uže tržište ili po narudžbi. Najčešće izrađuju odjeću po mjeri, a prema potrebi popravljaju i preinačuju sašivenu odjeću. Obavljaju sve opisane faze rada na pojedinom proizvodu, uključujući uzimanje mjere i jednu probu ili više proba prije dovršavanja predmeta. U obrtničkoj krojačkoj radionici ima mnogo ručnoga rada, dok u industriji prevladava rad na strojevima.

Podijeli ovaj članak!

Izrada i održavanje: Tehnopuls