Povezuju se srednje škole Rame i Splita

Profesori i drugi djelatnici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita boravili su u srijedu 19. ožujka u Rami.  Predvođeni svojim ravnateljem Ivanom Kovačevićem po dolasku u Ramu najprije su posjetili Franjevački samostan, Kuću mira i Etnografski muzej na Šćitu. Fra Stjepan Lovrić goste je ukratko upoznao s poviješću Rame i Šćitom kao duhovnim i kulturnim središtem Ramljaka, ali i šire okolice. Neskriveno je bilo oduševljenje tijekom obilaska Etnografskog muzeja, Posljednje večere i Ramskog križa. Tijekom razgledavanja prof. Zoran Stojanović je bio vodič kako bi se približio gostima život u Rami nekada i danas.

Nakon odmora upriličeno je upoznavanje sa Srednjom školom Prozor. Ravnateljica ove škole Anđa Mlakić upoznala je goste s radom škole.

Ovo je bilo prvo druženje dviju škola i početak suradnje na pedagoškom, znanstvenom i planu održivog razvoja.

Valja istaknuti da Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju svoj Dan škole proslavlja upoznavanjem drugih krajeva i uspostavljanjem suradnje s drugim školama.

To je jedan pozitivan primjer otvorenosti škole.

Škola  za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, (ex Graditeljska obrtnička i grafička škola Split) osnovana je 1992.god., jedna je od najvećih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U Školi se učenici obrazuju kroz tri obrazovna sektora (likovna umjetnost i dizajn, grafika i audiovizualne tehnologije i graditeljstvo –  održiva gradnja).

U obrazovnom sektoru LIKOVNA UMJETNOST I DIZAJN za zanimanja dizajner unutrašnje arhitekture, aranžersko-scenografski dizajner, dizajner keramike, dizajner metala i WEB dizajner.

U obrazovnom sektoru grafike i audiovizualne komunikacije; grafički tehničar, grafički urednik – dizajner, grafički tehničar – pripreme, grafičar dorade,grafičar pripreme i grafičar tiska.,a u sektoru GRADITELJSTVO – ODRŽIVA GRADNJA za zanimanja:  zidar, tesar, keramičar, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, fasader, soboslikar, autolakirer.

Škola stalno prati potrebe za obrazovanjem i prilagođava im se,nastoji biti inovativna,te osmišljava i izrađuje nove nastavne planove i programe. Škola je osmislila i izradila nastavne planove i programe za zanimanja: WEB DIZAJNER i MEDIJSKI TEHNIČAR, a od ove školske godine uvela novo zanimanje (jedina u Hrvatskoj) GIMNAZIJA ODRŽIVOG RAZVOJA, čiji je program u skladu s usvojenim  smjernicama strategije održivog razvoja RH. Više informacija o školi na www.gogss.hr.

Ovo je još samo jedan početak nove suradnje  Rame sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Podsjetimo da ova županija i gradovi rade na zajedničkim projektima prekogranične suradnje. U tijeku je i realizacija projekata na području kulture.

 

Podijeli ovaj članak!

Izrada i održavanje: Tehnopuls