FOTO: Pošumljavanje na Sajina planini

Učenici, dio članstva, ekološke (i meteorološke) sekcije Srednje škole u Prozoru sudjelovali su u velikoj volonterskoj akciji sadnje drveća u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Let’s Do it – milijun sadnica za 1 dan“, koja se održala sinkronizirano u jednom danu u BiH – 24 listopada 2013. godine.  Ideja za akciju, „Let’s Do it – milijun sadnica za 1 dan“, proizašla je iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno brige o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine.

Ciljevi akcije su:

-zasaditi  1. 000. 000 sadnica;

-osigurati sudjelovanje najmanje 20. 000 volontera;

-podići svijest i educirati javnost o zaštiti okoliša i važnosti šumskih ekosustava putem mnogobrojnih projektnih aktivnosti koje su usmjerene ka edukaciji građana kroz ekološko-edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti (a  vidi više na: http://letsdoit.ba/).

Ova akcija je posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, dvorištima i sl. Pošumljavanje je provedeno, u zajedničkoj akciji s ekološkom udrugom „Izvor“ iz Općine Prozor-Rama, na Sajina planini (u Općini Prozor-Rama). Pri tome je zasađeno oko 200 komada smreke te nekoliko komada kestena i bagrema.

Akciju su organizirali Udruženje građana „Ruke“ iz Sarajeva u suradnji s Udruženjem građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, odnosno s vladinim sektorom, javnim i privatnim gospodarskim subjektima, školama i drugim nevladinim organizacijama ili udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija, te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere. (Akciju su podržali i u noj sudjelovali i predstavnici  institucija Općine Prozor-Rama.) Prije akcije pošumljavanja predstavnici ekološke udruge „Izvor“ (u suradnji s ekološko-meteorološkom sekcijom) održali su u Srednjoj školi u Prozoru i prezentaciju (predavanje) o važnosti šuma i potrebe njihovog racionalnijeg korištenja i zaštite.

 Voditelj ekološke sekcije:   Miro Pavličević, prof.

Podijeli ovaj članak!

Izrada i održavanje: Tehnopuls