Učenici predstavili peti broj školskog časopisa Diva

Učenici Srednje škole Prozor promovirali su peto izdanje školskog časopisa  DIVA u prostorijama škole. Na izdanju su marljivo radili uz pomoć profesora Zorana Stojanovića, Ankice Markešić i Mire Pavličevića. Na više od 40 stranica učenici su u novom broju časopisa DIVA pisali o Rami, književnosti, sportu, glazbi, feminizmu, povijesti njihove škole i drugim zanimljivim temama. Predstavljeni su ovogodišnji maturanti, a svoja iskustva nakon školovanja u Prozor-Rami podijelili su maturanti prošle generacije.

Prilika za kreativnost

Časopis je izlazio tek povremeno od prvog izdanja davne 1999. godine. Nakon što je izdano nekoliko brojeva i napravljena duža stanka, učenici su iskazali veliki interes za ponovno izdavanje časopisa DIVA. U uvodnoj riječi, ravnateljica škole Anđa Mlakić je kazala: “Zadovoljstvo mi je pozdraviti ovu vrijednu učeničku aktivnost uz podršku profesora u izdavanju petog broja školskog lista „Diva“. Ovo je lijepa prigoda kojom pokazujete svoju kreativnost u pisanom obliku. To je ono što upravo želimo postići u Srednjoj školi Prozor obrazujući učenike da budu kreativni, otvoreni i spremni za nove spoznaje koje će primjenjivati u svom životu.”

Naziv časopisa dolazi iz 1999. godine kada su učenici Srednje škole Prozor iskazali interes za izdavanje školskog lista. Učenička ideja je bila da se list zove DIVA prema ramskoj heroini Divi Grabovčevoj. Diva je djevojka iz Rame, ali je postala univerzalni lik borbe protiv nasilja i zloupotrebe moći.

Projekt među Volonterskim i medijskim akcijama mladih

Na ovom izdanju časopisa DIVA radili su: Gloria Antunović, Daria Baketarić, Matea Beljo, Katarina Bošnjak, Lucija Burić, Ana Marija Dedić, Ivana Dragić, Monika Džidžić, Magdalena Nikolić, Zorica Nikolić, Lucija Šarčević, Martina Škarica, Ivona Uložnik, Ružica Zelić, prof. Ankica Markešić, prof. Miro Pavličević te prof. Zoran Stojanović. Za grafičko oblikovanje je, uz pomoć i prijedloge učenika, odgovoran DIVA Design studio Kristine Ivić iz Zagreba, dok je časopis tiskan u tiskari Ramas d.o.o. u Prozoru.

Učenici puni dojmova

Upitali smo za dojmove par učenika koji su bili dio uredništva ovogodišnjeg časopisa DIVA, a većini je rad na časopisu bio zanimljiv i nešto novo, bez obzira radilo se o samostalnom radu ili u grupi.

Izdavanje školskog lista financijski su pomogli Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” iz Sarajeva kroz projekt Volonterske i medijske akcije mladih te Općina Prozor-Rama.

Podijeli ovaj članak!

Izrada i održavanje: Tehnopuls