Studijsko putovanje profesora u Jajce u povodu Svjetskog dana učitelja

U povodu Svjetskog dana učitelja 5. listopada 2021. godine djeatnici Srednje škole Prozor boravili su na studijskom putovanju u Jajcu.

Jajce je grad koji je svega stotinjak kilometara udaljeno od Rame.  Iako se na prvi mah čini kako je Jajce poznato ipak ovo studijsko putovanje otkrilo je puno toga. Profesori Srednje škole Prozor tijekom obilaska Jajca upoznali su se s poviješću i prirodnim ljepotama ovog grada.

Uz stručnu pratnju turističkog vodiča  posjetili su “Katakombe”, mauzolej koji je za sebe pripremio Hrvoje Vukčić Hrvatinić, osnivač ovog grada.  Također su se upoznali s drugim osobitostima kao što je crkva Svete Marije i toranj Svetog Luke koji je smješten uz ostatke ove crkve i čeka kada će biti uvršten na UNESCO-vu listu vrijednih spomenika. Obilazak tvrđave donio je uranjanje u povijest i uživljenost u srednjovjekovnu Bosnu.

Neizostavan je bio posjet Franjevačkom samostanu Sv. Luke i muzeju gdje se čuvaju kosti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.  Uz rječitog i zanimljivog vodiča profesori su se mogli upoznati i s srugim povijesnim osobitstima ovog kraja.

Naravno, posjet vodopadu je osobita atrakcija.

 

Nakog stručnog obilaska Jajca okrijepa za tijelo je pronađena na Plivskim jezerima.

Ovim studijskim izletom u Jajce profesori su obilježili Svjetski dan učitelja, nešto novo naučili o svom okruženju i svojoj državi Bosni i Hercegovini.

Raspoloženje je dalo naznake da će se ovakva i slična studijska putovanja po Bosni i Hercegovini nastaviti.

Podijeli ovaj članak!

Izrada i održavanje: Tehnopuls