Na prvom “Festivalu ugostiteljstva” učenici predstavili svoje kulinarske majstorije

Prvo izdanje “Festivala ugostiteljstva” s temom “Večera za dvoje”, u organizaciji Zavoda za školstvo, održano je u Srednjoj školi u Prozoru. U prostorijama školske kuhinje i restorana gostovali su profesori i učenici srednjih strukovnih škola, zanimanja kuhar i konobar, iz Stoca, Čitluka, Čapljine, Mostara i Neuma.

S učenicima Srednje škole Prozor jela i njihovu prezentaciju su pripremile profesorice Vesna Beljo i Anđa Sičaja Papak. Prisutne je ispred Srednje škole Prozor pozdravila ravnateljica Anđa Mlakić, a gostima iz cijele Hercegovine zaželjela dobrodošlicu uz zadovoljstvo da se Festival ugostiteljstva hercegovačkih škola održava upravo u Rami.

Iz Zavoda za školstvo kažu da je cilj festivala bila promocija srednjeg strukovnog obrazovanja naročito atraktivnih zanimanja u ugostiteljstvu, kuhara i konobara. Nedostatak navedenih zanimanja u ugostiteljstvu donose nepovoljne rezultate u poslovanju ugostiteljskih objekata što dovodi do njihova gubitaka i propadanja.

“Festival ugostiteljstva omogućio je učenicima da kreativnošću, inovativnošću i timskim radom predstave sebe, školu i prezentiraju vještine i zanimanja za koje se obrazuju”, kazala je Gracijela Marijanović ispred Zavoda za školstvo.

Učenici su nakon svečanog otvaranja festivala u timovima kuhara i konobara, krenuvši od domaćina iz Srednje škole Prozor, krenuli s prezentiranjem pripravljenih jela. Predstavljali su svoje škole vještinama u kuhinji i izlošcima na temu “Večera za dvoje”, pri čemu su osnovne namirnice bile: ribe, rakovi, glavonošci itd.

Hladna predjela 

Za pripremu i prezentiranje hladnih izložaka svaki je tim imao 30 minuta. Iako je festival trebao biti natjecateljskog karaktera, ovoga puta zbog tehničkih problema izostao je natjecateljski dio. No to nije bio razlog da svi zajedno uživaju u pripravljenim izlošcima, koji su načinom pripreme, zanimljivom prezentacijom i koloristički ubrzo obogatili školske stolove.

Hladni izlošci ili predjela su manja dekorativna jela. Iako im je pozornost posvećena još u Antičkoj Grčkoj, francuski kuhari ove hladne zakuske krajem 20. stoljeća uvode u kuhinju. Cilj im je otvoriti apetit, ali gastronomski moraju biti pravilno odabrana te se u potpunosti uklopiti u cjelinu obroka. Osim važnosti namirnica, veliku ulogu kod hladnih predjela igra i dekoracija. Učenici su danas svojim jelima taj zadatak svakako ispunili.

Učenici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka i Srednja turističko-ugostiteljska škola Mostar su prisutnima predstavili pravilno serviranje stola za cjelokupnu večeru.

Svijet kave

Na ovogodišnjem izdanju Festivala ugostiteljstva sudjelovali su Srednja škola Prozor kao domaćin, Srednja škola Stolac, Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk, Srednja škola Čapljina, Srednja turističko-ugostiteljska škola Mostar te Srednja škola Neum.

Nakon izlaganja jela iz domene morskih plodova, ali i slastica, Franck baristička akademija je održala predavanje na temu “Uvod u svijet kave”. Predavanje su održali Timur Kahrović i Senadin Kličić. “Kako ste vi učenici kuhari i konobari, rekao bih vam jednu stvar, ne postoji toliko dobro i savršeno jelo koje jedna loša kava ne može pokvariti”, kazao je učenicima Kahrović, uzimajući u obzir ogromnu važnost i moć ovog napitka, ali stavljajući naglasak na to koliko je važno isti dobro pripraviti gostima.

Osim Francka, pokrovitelji današnjeg festivala su Ledo i Podravka.

Ostale fotografije pogledajte na službenoj Facebook stranici Ramskog Vjesnika FOTOGALERIJA.

Podijeli ovaj članak!

Izrada i održavanje: Tehnopuls